Wat is een Ebook? (en wat zijn de voordelen en nadelen)

Een E-book (of E-boek) is het begrip voor alle digitale documenten en boeken die gelezen kunnen worden op digitale apperaten, zoals een e-reader(link), tablets (link), computers (link), smartphones (link) en PDA (link). De uitvinder van het elektronisch boek is Micheal Hart, dit gebeurde in 1971. Hij is de oprichter van de e-bookuitgever Project Gutenberg. Er zijn zowel teksten en boeken die eerst alleen traditioneel uitgegeven werden als fysiek boek, die nu als Ebook verkrijgbaar zijn. Tevens zijn er ook boeken en documenten die tegenwoordig alleen nog maar beschikbaar zijn als Ebook.

 

Evenals bij de fysieke boek is een Ebook ook verdeeld in hoofdstukken, tevens is er bij een Ebook de mogelijkheid om teksten en afbeeldingen weer te geven in het boek. De bekendste formaten van Ebooks zijn ePub, PDF, PRC, ePub is op dit moment het populairst en wordt ondersteund door de meeste elektronische apparaten.

Ebooks zijn in opmars sinds 2007, dit was vanaf dat Sony een E-reader op de markt bracht met epaper. De uitgevers hebben eerst lange tijd geprobeerd de komst van de Ebooks tegen te houden, al proberen vele uitgevers nu een inhaalslag te maken en haar boeken ook uit te geven als Ebook.

Waar kan ik een Ebook kopen? (mogelijk aparte pagina, goed voor google en inkomsten)
bol.com, bruna, andere boekhandelaren.

Wat zijn de voordelen van Ebooks?
– Ebooks zijn vaak goedkoper dan fysieke boeken
– Ebooks zijn minder slecht voor het mileu
– Ebook kun je ook in het donker lezen
– Ebooks zijn nooit uitverkocht
– Ebooks kunnen ook links en videos bevatten.
– Ebook heeft een zoekfunctie
– Ebook bespaart ruimte
– Lettergrootte en lichtsterkte kunnen aangepast worden

Wat zijn de nadelen van Ebooks?
– Ebooks aanschaffen bij bijvoorbeeld Bol.com kunnen slechts op vier e-readers gezet worden
– Geen nieuwe boeken meer in de boekenkast
– Wennen aan de nieuwe manier van lezen (al is dit na korte tijd een voordeel)